PIENOISAUTOILU HARRASTUKSENA

Pienoisautoilu (rc-autot) on parhaimmillaan teknisesti erittäin vaativa taitolaji, jossa mestariksi oppiminen vaatii keskittymistä, kärsivällisyyttä ja paljon harjoittelua. Samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin urheilulaji.

Onneksi kynnys pienoisautoilun aloittamiseen harrastuksena on kuitenkin matalalla!

Eri luokan autoja on valittavissa. Siksi kannattaa tulla kerholle ja tutustua millä muut ajavat.
Pienoisautoilu rinnastetaan yleensä virheellisesti ruokamarketin kauko-ohjattaviin leluihin. Pienoisautoilussa on kyse paljon enemmästä. Kyse on ihan oikeasta harrastuksesta, jossa oppii paineensietokykyä, teknistä oivaltavuutta, tarkkuutta, keskittymistä ja huolellisuutta. Tämän lisäksi
saa mukavan pienoisautoiluyhteisön, jossa kaveria ei jätetä!

Ajamisen lisäksi aikaa menee auton huoltoon ja säätöön, mikä opettaa tekniikantuntemukseen.
Pienoisautoilla ajetaan sisällä ja ulkona, monilla autoilla voi ajaa vaikka kotipihalla. Todellinen harrastaminen alkaa kuitenkin radalla, siellä missä kaikki muutkin harrastajat ovat. Samalla kokeneemmilta harrastajilta voi tiedustella viimeisimmät käyttövinkit ja niksit, kysyvälle neuvoja annetaan ammoisin mielin. Harrastus ei katkea talvellakaan, vaan silloin laji siirtyy sisätiloihin; tosin ajoneuvovalikoima suppenee jonkin verran. Lajiin kuuluu myös aktiivinen harjoittelu, testaaminen, kilpaileminen ja seuratoiminta niin hallinnossa kuin ratojen kunnossapidossa, kilpailujärjestäjänä yms. aktiviteeteissa, missä oppii niin vuorovaikutustaitoja, organisointikykyjä kuin yhteisöllisyyttäkin. Vakka-Suomen UA:n RC-autoilijoissa voit harrastaa pienoisautoilua ympäri vuoden!

Pienoisautoilijoiden kesken on vahva kaveruusside, ”kaveria ei jätetä” -meininki. Pienoisautoilu on mahtavaa juniorityötä sekä hieno koko perheen harrastus, kaikille innokkaille on mielekästä tekemistä. Mikä hienointa, pienoisautoilussa ei ole yläikärajaa! Aloittaa voit vaikka eläkepäivillä, ja niin on moni tehnytkin!


Pienen harrastajan kohdalla RC-autoilun voi aloittaa noin 5-7 vuotiaana, riippuen lapsen keskittymiskyvystä. Taaperoikäiselle on innostavaa seurata isompien puuhastelua ja ainahan ohi kiitävä pikkuauto saa aikaan ihastelua, myös varttuneemmissakin katselijoissa.
MITÄ MAKSAA?


Pienoisautopaketti maksaa ajokuntoisena halvimmillaan karvan alle 100 euroa. Tällöin kyse ei ole virallisesta kilpa-autosta, vaan sekalaiseen ympäristöön tarkoitetusta hupilaitteesta, joille tosin on myös kilpailuja satunnaisesti. Halvimpaan kilpaluokkaan pääsee kiinni noin 200 euron panostuksella, mutta virallisiin luokkiin rahaa pitänee varata jo useita satoja euroja. Aloituskustannus virallisten luokkien kilpa-autoissa nousee 400-800euroon. Lajin luonteeseen kuuluu, että hintakattoa ei ole (mutta niinhän se on lähes kaikessa). Mukavinta on se, että raha ei ratkaise menestystä. Parasta hankinta-asioissa on kuitenkin piipahtaa Vakka-Suomen UA:n radalla kokeilemassa kerhoautolla ja saamassa hankinta vihjeitä ettei tule ostettua kalustoa mikä ei sovellu paikallisille radoille. Samalla saa vihjeitä erikoisliikkeistä, jossa on osaava ja lajiin vihkiytynyt henkilökunta.Paikallisella radalla vierailu antaa parhaan kuvan lajin todellisesta luonteesta. Radanlaidalta voi myös kyselle lajin aktiiviharrastajilta käytettyjä, edellisen kauden kilpa-autoja, jotka ovat monesti kuin uusia, mutta huomattavasti edullisempia.Kilpailuissa parhaat palkitaan!Palkintojen jaon jälkeen poseerataan.MITEN PÄÄSEN MUKAAN?

Helpoiten voit tutustua lajiin tulemalla kerhoomme tutustumiskäynnille, ovemme ovat aina avoinna harjoitusaikoina. Seuraltamme löytyy myös laina-auto, jolloin lajin kokeileminenkin onnistuu ilman suurempia sitoumuksia, eikä haittaa vaikka kävisit useamman kerranennen oman auton hankintaa. Samalla saat hyviä neuvoja, sen ensimmäisen auton hankinnassa. Tilaamon pienoisautorata on avoinna pääasiassa sunnuntaisin klo 14.00alkaen aina klo18.00 asti, jos ajo haluja riittää.


TILAAMON RATA


Rata sijaitsee Vierumäentie 33, Laitilassa (viitoitus Carpintieltä) Punaisen varastorakennuksen yläkerrassa. Rata on tarkoitettu 1:12 ja 1:10 On Roud autoille ja on huopaneulemattoa. Paikalla toimii myös sähköinen ajanotto, jolla voi seurata oman ajon kehittymistä. Varikkopöydät ja sähköt ovat tietysti.


KROUVINUMMEN OFF-ROAD RATA (projekti)


Rata on suunniteltu rakennettavaksi moottoriurheilualueelle ja sen raivausta on aloitettu, siitä on tarkoitus tulla 1:10 ja1:8 käyttöön sopiva monipuolinen kilpailuareena. Radanpinnaksi on ajateltu turffia helppohoitoisuuden vuoksi. Seuraa Vakka-Suomen UA:n facebook sivustoa niin tiedät mitä radalla tapahtuu ja tule rohkeasti talkoisiin niin pääset vielä vaikuttamaan lopulliseen rataan.